Zelene strehe

Sedanjost in prihodnost – ravne in zelene strehe

Naše podjetje je specializirano za ravne in zelene strehe, ki so danes prisotne pri večini novogradenj.  Novogradnje so ponavadi primerno oblikovane in naravnane energetsko varčno in trajnostno.  Prav takšno pa je danes tudi prostorsko načrtovanje.

Trajnostni razvoj urbanih središč in naselij je stalnica, ki ponuja tudi možnost izkoriščanja prostora na zgradbah. Ne gre samo za vedno večjo popularnost zelenih streh, temveč tudi za zakonsko podporo tovrstnim projektom ter subvencioniranje, ki je zakonsko določeno. Gre za nadomeščanje izgubljenega prostora-zelenih površin z urbanizacijo. V razvitih gospodarstvih – kot je n.pr. nemško –  pospešujejo ozelenitev ravnih streh že od 1998 leta zaradi naraščajočih okoljskih problemov.  Predvsem v večjih mestih (Amerika) se tega zavedajo ter pospešujejo ozelenjevanje s subvencijami iz mestnih sredstev. Vsaka, še tako majhna zelena streha, prispeva k ohranjanju ekosistema ter izboljšavi zraka ter v veliki meri odpravljajo vizualno degradacijo prostora.
Zato je zaželjeno, da se ozelenijo ravne strehe v nakupovalnih središčih, spalnih naseljih, na večjih zgradbah zavodov in bolnišnic ter parkirnih hiš in industrijskih objektov.

  • Toplotno izolacijo za zmanjšanje izgube toplote v okolje, kar izkazuje manjšo porabo goriva (1 do 2 l/m2 kurilnega olja) v zimskih mesecih.
  • Vročina v poletnih mesecih ne zagreje bivalnega prostora, zato niso potrebne klimatske naprave.
  • Zvočno izolacijo – izboljšano do 40 Db v bivalnih prostorih, ki se nahajajo v bližini železniških povezav, letališč in drugih virov hrupa.
  • Zaviranje staranja strehe, ki zadržuje vodo (temperaturna nihanja so maksimalno 15 do 20 stopinj celzija v 24 urah) in zaradi ozelenitve ni izpostavljena UV žarkom ter izgubi elastičnosti strehe, s tem pa pojavu puščanja strehe.(življenska doba strehe je do 25 let zaradi  velikih kemičnih,bioloških in fizičnih obremenitev)

Zelena streha služi tudi kot vrtiček z osnovnimi vrtninami, prostor za rekreacijo, oddih in regeneracijo psihofizične kondicije po napornem delovniku.
Ko se bi morali odpraviti v park na drugo stran mesta, se zatečete v zeleni kotiček, ki prav tako ponuja umirjeno naravo – všečno očem.  Po sprostitvi in premagovanju stresa se lahko vsakodnevno spopademo z napetostmi, smo uspešnejši pri delu in naša storilnost je višja.

Ob formiranju tovrstnega zelenila na strehi se spremeni tudi pogled na mesto kot celoto za prebivalce in njihove obiskovalce. Na zelenicah nastajajo tudi živalski biotopi manjših živalic, ki pospešujejo razvoj zelenice in raznovrstnost rastlinja. Tako se razen mikroorganizmov na zeleni strehi pojavijo še razne žuželke, metulji, čebele,… tja pa se zatečejo tudi manjše ptice.

Ob tovrstnih zelenih otokih v mestih – se možnost za manjše onesnaževanje zraka z ogljikovim dioksidom in mikro delci povečuje. V enem letu 1 m2 zelene površine prečisti 2 dkg aerosolnega prahu.

Construction Team

Brown Edward
CEO

Brown Edward manages aspects of specific development services. He handles...

James Brown
Service Manager

James manages aspects of specific development services. He handles construction...

Sally Marsh

Sally manages aspects of specific development services. He handles construction...

John Haze

John has immeasurable knowledge of industry standards and management. Managing...